- Specialistische technieken

Specialistische technieken

Specialistische technieken Medisch pedicure

Wat is het verschil tussen een pedicure en een medisch pedicure?
Een medisch pedicure heeft net iets meer opleiding gehad dan een reguliere (basis) pedicure. Door die medische achtergrond en vervolgcursussen zijn ze specialist in behandelingen van voeten met een verhoogde risico op complicaties (risicovoeten). Naast de basisopleiding en de opleiding risicovoeten voor diabetes en reumatoïde artritis, is de medisch pedicure in bredere zin opgeleid met zowel kennis als ervaring.  Naast de verzorgende  instrumentele behandelingen van de voeten, kan de medisch pedicure meerdere therapieën toepassen  om klachten aan de voeten te verhelpen, verminderen of te voorkomen. U kunt hierbij denken aan het toepassen van een nagelbeugel, nagelreparaties, antidruk technieken zoals vilt en silocone-orthesen.  Dit zijn de "specialistische technieken".

Bij Voetverzorging Pedias bent u aan het juiste adres voor specialistische technieken bij voetproblemen en kunt u voor het volgende bij ons terecht:

 

                                     De  nagelbeugel

Wanneer een nagel niet groeit zoals eigenlijk zou moeten kan dit pijnklachten geven omdat deze gaat ingroeien. 
Wanneer u last heeft van een ingroeiende nagel kan er gekozen worden voor een nagelbeugel. Een nagelbeugel corrigeert net als bij een beugel op het gebit, maar in dit geval de nagelgroei.

De keuze van het soort beugel hangt af van het type nagel, hoe deze ingroeit en of er mogelijk contra indicaties zijn. Soms is het noodzakelijk, naast een nagelbeugel, een orthese aan te laten meten om druk van naastgelegen teen tegen de ingroeiende nagel te voorkomen

     

                      

             Een nagelbeugel net geplaatst en het resultaat van 6 wkn.later.

                       

                   Een pijnoplossende nagelbeugel als sieraad op de teen!

 

                                   Nagelreparaties

Wanneer een nagel is beschadigd door bijvoorbeeld een breuk, missend nageldeel, trauma nagel door eerder ongeval of door een kalk/schimmelnagel is het mogelijk en soms zelfs wenselijk (om ingroei van de nagel te voorkomen) om de nagel te laten repareren. Afhankelijk van de oorzaak van de schade aan de nagel en of er contra indicaties zijn, repareren wij de nagel met een gel of acryl. Bij de reparatie van een schimmelnagel gebruiken wij een speciale gel die veilig gebruikt kan worden op deze toch al kwetsbare nagels.
Na de reparatie van de nagel ziet de nagel er weer als een gewone nagel uit!

                                 Antidruk- technieken

Bij het ouder worden of door erfgelijke aanleg kunnen de voeten en tenen een verkeerde stand krijgen. Wanneer dit problemen als wonden en pijnklachten gaat geven kan er, als tijdelijke oplossing, een antidruk-techniek worden toegepast. Bij aanhoudende klachten kunt u worden doorverwezen naar een arts of podotherapeut.
Antidruk-techniek is een techniek die wordt toegepast om pijnklachten direct te verminderen of om een wond drukvrij te leggen ter overbrugging tot een afpraak bij de huisarts of diabetes verpleegkundige. 
Antidruk-techniek wordt vaak toegepast bij personen met diabetes waarbij het van belang is dat er geen wonden ontstaan of dat een bestaande wond door druk direct ontlast wordt. 

Bij pijnlijke drukpunten kunt u denken aan:

 • eeltvorming
 • likdoorns
 • ingroeiende nagels
 • hielspoor
 • hallux valgus 
 • bij exostosen (botwoekeringen door druk tegen het betreffende botdeel)
 • bij een ontsteking van binnenuit of pijn die van buitenaf wordt veroorzaakt waarbij vaak de schoenen de boosdoener zijn.

Afhankelijk van de oorzaak, de locatie van de drukplek en eventuele contra indicaties kunnen wij verschillende materialen (foam,wol, vilt of fleecyweb) inzetten om de pijnlijke plaats te ontlasten of om lichte correctie toe te passen.

         

                    

                     Een antidruk viltpadding bij drukpijn onder de voet.

 

                                      De orthese

Orthesiologie is de techniek die dient voor het ontlasten van diverse drukplekken (protectief), vooral aan en tussen de tenen en het reguleren van de teenstand (reducatief). Een orthese is een hulpmiddel om bestaande teenklachten te corrigeren of pijnpunten te ontlasten. De orthese wordt op maat gemaakt van een siliconen materiaal. Het reguleren van een teenstandsafwijking is met een orthese mogelijk mits de teenstandafwijking niet te complex is en de teen gewrichten nog voldoende beweeglijk zijn.

Een orthese kan speciaal voor u op maat gemaakt worden bij o.a. de volgende klachten:

 • een likdoorn tussen te tenen
 • drukontlasting van een hamerteen
 • drukontlasting bij klauwtenen
 • likdoornvorming op of onder te tenen
 • scheefstand van de tenen of bij hamertenen,klauwtenen en ruitertenen (wanneer 1 teen over de andere teen gaat)

Afhankelijk van waar de orthese toegepast moet worden en eventuele contra indicaties wordt door ons bekeken of een orthese voor u  mogelijk is.

                      

 

In een bepaalde situatie(s) is het niet mogelijk om specialistische technieken toe te passen. Dit zijn de zogenaamde contra indicaties.

Contra indicaties zijn:

 • neuropathie
 • angiopathie (aandoening van de bloedvaten veroorzaakt door diabetes)
 • ontstekingsverschijnselen
 • atrofische huid (dunne en kwetsbare huid)
 • schimmelinfecties aan de nagels of huid
 • eczeem/allergieën en een niet intacte huid
 • allergie voor het materiaal wat gebruikt wordt
 • beperkte beweeglijkheid van de gewrichten
 • wanneer men zelf, door welke reden dan ook, onvoldoende zicht en controle heeft op de voeten (bijvoorbeeld door obesitas, dementie, etc.)
 • gebrek aan motivatie  Twitter @VoetverzPedias


@VoetverzPedias, 20/06/2021 15:13

#nieuweprofielfoto https://t.co/FtRrOpVNJ8


@VoetverzPedias, 27/04/2019 14:09

Tja......?blauwbloed.eo.nl/artikel/2019/0…tv


@VoetverzPedias, 25/04/2019 12:22

Kinderschoenen: waar moet je op letten? | RondOm Podotherapeuten rondompodotherapeuten.nl/nieuws/kinders…


Meer tweets ...


Wij zijn vandaag open van 08:45 tot 17:00 uur.


maandag 08:45 - 17:00    
dinsdag 08:45 - 17:00    
woensdag 08:45 - 17:00    
donderdag 08:45 - 17:00    
vrijdag 08:45 - 12:00    
zaterdag gesloten    
zondag gesloten    

Afspraak maken of annuleren

Telefonisch een afspraak maken, een whattsapp berichtje sturen of een email; het kan allemaal bij ons! Gemaakte afspraak annuleren? Voorkom kosten en geef dit minimaal 24u van tevoren aan ons door.

Maak een afspraak!  
Voetverzorging Pedias
Diederickhof
6715DJ EDE GLD

T.  0318-309835
E.  voetverzorgingpedias@gmail.com
KvK nr.  09204652Deze site is mogelijk gemaakt door
Pedicure Website